Skip to main content
IBD og deg

Utmattelse

Noen kan føle seg utmattet og uten energi i forbindelse med ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Dette kan ha mange årsaker, men det finnes også mange ting man selv kan gjøre for å øke energinivået.

OFTE SLITEN OG TRØTT?

 

Noen kan føle seg utmattet og uten energi i forbindelse med ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.

Det kan være mange årsaker til at man føler seg sliten og trøtt, men det finnes også mange ting man selv kan gjøre for å øke energinivået. [1]  Personer som har ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, kan oppleve utmattelse i løpet av sykdomsforløpet. [1] [2]

 

Det er mange faktorer som kan bidra til at man føler seg utslitt, blant annet smerter, betennelse, psykisk belastning, søvnproblemer, blodmangel (anemi), redusert aktivitetsnivå og endringer i kostholdet og den generelle ernæringsstatusen. [1]  Ta gjerne kontakt med legen din for å få vurdert om du har symptomer ved siden av utmattelsen som det er mulig å gjøre noe med. Ikke fortvil, kanskje kan man gjøre noe med det.

 

 

Ikke fortvil, kanskje man kan gjøre noe med det.

 

Noen av årsakene til at man kan føle seg trøtt og utslitt kan være: [1]

 

 

 • Betennelse i tarmkanalen: Når sykdommen er aktiv er det høyere sannsynlighet for at man blir utmattet.
   
 • Blodmangel (anemi): Studier har vist at blodmangel er et vanlig problem i forbindelse med utmattelse hos pasienter med Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt. Det kan være flere grunner til dette, for eksempel blødninger i tarmen, betennelse og nedsatt jernopptak.
   
 • Ernæring: Personer med Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt kan risikere å ha mangel på næring blant annet pga. betennelsen i tarmen, nedsatt muskelstyrke og/eller nedsatt næringsopptak.
   
 • Søvnvansker: Det kan være en sammenheng mellom utmattelse og søvnproblemer.
   
 • Psykisk belastning: Psykologiske faktorer som for eksempel dårlig humør, stress og angst kan være relatert til ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
   
 • Redusert aktivitetsnivå: Nedsatt muskelstyrke hos pasienter med ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom kan være en del av årsaken til det reduserte aktivitetsnivået

 

 

 

Generelle strategier for å redusere utmattelsessymptomer

 

Fordel energien utover dagen ved å prioritere de viktigste aktivitetene og legge inn pauser. [1]

 

Vurder å gå gjennom kostholdet ditt for å sjekke om du får i deg de næringsstoffene du trenger ut fra dine spesielle behov. Ta gjerne kontakt med helsepersonell eller ernæringsfysiolog for råd og hjelp.

Referanser

 • 1.

  ^ Kreijne JE, Lie MR, Vogelaar L et al. Practical Guideline for Fatigue Management in Inflammatory Bowel Disease. J Crohns Colitis. 2016; 10(1):105-111.

 • 2.

  ^ Bager P. Fatigue and acute/chronic anaemia. Dan Med J. 2014;61(4):B4824. Review.