ibdinfo.no

Jeg er helsepersonell Jeg er ikke helsepersonell

ibdinfo.no

Forlat siden Bli på siden
Hva er IBD?

Hva er Crohns sykdom?

Hva er Crohns sykdom?

Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage-tarmkanalen. Typiske symptomer er magesmerter og løs mage. Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i tarmveggen som kan ramme alle deler av mage-tarmkanalen fra munnhulen til endetarmsåpningen (anus). Den vanligste delen av tarmsystemet som er påvirket er nederste del av tynntarmen mot overgangen til tykktarmen, men ofte ser man at andre deler av tynntarmen og/eller tykktarmen også kan bli betent. Typisk for sykdommen er at områder med betennelser opptrer flekkvis. Betennelsen går gjennom hele tarmveggen, fra slimhinnen på innsiden til ytterste lag på utsiden av tarmen. Det betente området blir rødt og hovent og fører til smerter, og det kan eventuelt blø fra området. Langvarig tarmbetennelse kan også medføre at det i noen tilfeller dannes forsnevringer (strikturer) som kan gi episoder med magesmerter.
Crohns sykdom kan medføre komplikasjoner som fistler og abscesser. Fistler er kanaler mellom tarmsegmenter, mellom tarm og hud eller mellom tarm og urinblære eller vagina. Fistler i sin tur disponerer for bakterielle infeksjoner og bylldannelser (abscesser).

Hvilke symptomer gir Crohns sykdom?

En typisk start på sykdommen hos en ung pasient kan være magesmerter, ofte i nedre høyre del av magen, samt kronisk diaré, slapphet og vekttap. Blodig avføring er mindre vanlig ved Crohns sykdom enn ved ulcerøs kolitt, men kan forekomme. Symptomer fra endetarmen i form av smerter, eller siving av væske eller puss, kan tyde på perianal sykdom med fistel- og abscessdannelse. Andre symptomer som kan oppstå er såkalte ekstraintestinale manifestasjoner, det vil si fra andre organer enn tarm, hovedsakelig fra øyne, hud og ledd. Blodprøver kan avdekke anemi (blodfattighet), lave jernlagre og mangel på vitaminer som folsyre, vitamin B12 eller vitamin D.

Hva er årsaken til Crohns sykdom?

Årsaken til sykdommen er ukjent, antagelig skyldes den en kombinasjon av flere faktorer som arv, miljø, mikrobiota i tarmen, og en forstyrret immunrespons. Sykdomsforekomsten er økende i hele verden, spesielt blant barn, ungdom og unge voksne. En fjerdedel av pasientene med Crohns sykdom får stilt diagnosen før fylte 18 år og gjennomsnittsalderen for sykdomsdebut er midt i 20-årene.

Hva er behandlingen?

Sykdommen lar seg ikke kurere verken med medisiner eller kirurgi. Hensikten med behandlingen er å oppnå sykdomskontroll og vedlikeholde denne ved hjelp av betennelsesdempende medikamenter. Det er også viktig å motvirke komplikasjoner som arrdannelser med innsnevringer på tarmen.
Behandlingen av Crohns sykdom må individualiseres på bakgrunn av alder, sykdomsutbredelse, sykdomsaktivitet og risikofaktorer.

Prognose

Crohns sykdom er en kronisk tilstand, slik at de fleste aldri blir helt kvitt sin sykdom. Prognosen avhenger av mange faktorer som alder ved sykdomsdebut, sykdomsutbredelse, sykdomsaktivitet og komplikasjoner som perianal sykdom eller ekstraintestinale manifestasjoner. Røykestopp er vesentlig for å bedre sykdomsprognosen. Noen pasienter har hyppige sykdomsoppbluss eller episoder med alvorlig sykdomsaktivitet, noe som krever mer intensiv behandling, mens andre kan ha lange symptomfrie perioder og lever stort sett som normalt.

C-ANPROM/NO/ENTY/0147 april 2023

Referanser

  1. a b c d e f NHI. Crohns sykdom. https://nhi.no/sykdommer/magetarm/inflammatorisk-tarmsykdom/crohns-sykdom/?page=1 (sist lest 05.09.2023)
  2. a b NISG. Hva er Crohns sykdom. https://nisg.no/ibd/hva-er-crohns-sykdom/ (sist lest 05.09.2023)