Ha et godt og sunt kosthold

Man kan ikke spise seg frisk, men det kan være mulig å redusere symptomer og plager ved å tilpasse kostholdet til sykdommen.1

Det er ingenting som tyder på at pasienters tidligere kosthold forårsaker eller utvikler ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, men ved å være nøye med hva man spiser, kan man redusere noen av symptomene.2

Unngå feilernæring

Feilernæring er dessverre et vanlig problem for pasienter med ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom på grunn av blant annet aktiv betennelse, diaré, manglende appetitt og fistler.3 Hvis man vurderer å begynne med kosttilskudd, kan man be lege eller ernæringsfysiolog om råd.

Hvilket kosthold kan passe for deg?

Akkurat som det ikke finnes to like pasienter med ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, finnes det heller ingen kostholdsplan som passer for alle. Heldigvis, får man nesten si, siden man da kan finne mat man faktisk liker. Kirurgiske inngrep, sykdomsforløp og legemiddelbruk er faktorer som spiller inn på hvilket kosthold som kan være gunstig, og man bør derfor søke kostholdsråd fra helsepersonell.4

Generelle kostholdstips

Her er en oversikt over ting som kan være lurt å tenke på når det gjelder kostholdet:1

  • Å spise mindre og hyppigere måltider.
  • Å unngå mat som utløser symptomer, spesielt gassproduserende matvarer som krydret mat, belgfrukter (erter, bønner) og kålgrønnsaker (kål, blomkål, brokkoli).
  • Å føre kostdagbok, slik at du kan identifisere symptomutløsende mat.
  • Å drikke rikelig med væske, spesielt når du har diaré eller løs mage (f.eks. vann, sportsdrikk med lavt sukkerinnhold, fruktjuice fortynnet med vann).
  • Hvis man skal ut for å spise eller drikke, kan man prøve sjekke menyen på forhånd.

 

Referanser
  1. Crohn’s and Colitis foundations of America. Diet, nutrition, and inflammatory bowel disease. Tilgjengelig fra: http://www.ccfa.org/assets/pdfs/diet-nutrition-2013.pdf  side 15-25 [lastet ned 14.mars 2017].
  2. Crohn’s and Colitis foundations of America. The relationship between food and IBD.Tilgjengelig fra: https://www.ibdetermined.org/ibd-information/ibd-diet.aspx [lastet ned 14.mars 2017].
  3. Wędrychowicz A, Zając A, Tomasik P. Advances in nutritional therapy in inflammatory bowel diseases: Review. World J Gastroenterol. 2016; 22(3): 1045-66
  4. Owczarek D, Rodacki T, Domagala-Rodacka R et al. Diet and nutritional factors in inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2016; 22(3): 895-905