Hvordan kan ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom påvirke kvinner?1

De fleste kvinner som rammes av ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom får sykdommen når de er i sin mest fruktbare alder. Kvinner med ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom kan stå overfor spesielle utfordringer som kan ha en innvirkning på livskvaliteten. Det kan derfor være naturlig at det dukker opp spørsmål og bekymringer rundt temaer som forholdet til egen kropp, sex og samliv, menstruasjon, prevensjon og muligheten for å få barn.

Ser du annerledes på kroppen din nå enn før?

Noen som får ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, kan også få et negativt kroppsbilde. Det kan være et resultat av endringer i utseende pga. fistler, arr etter inngrep og/eller stomi. Dette er vanligere blant kvinner enn menn (75 % mot 51 %). Et dårlig kroppsbilde kan gi redusert livskvalitet og det kan også gå ut over sexlivet.

Hvordan påvirker sykdommen sex og samliv?

Det er fullt mulig å ha et godt samliv og sexliv selv om man har ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom. Likevel er det noen kvinner som kan oppleve nedsatt sexlyst og et vanskelig forhold til sex etter at de har fått en av disse diagnosene. De vanligste årsakene til redusert seksuell aktivitet er smerter i bukhulen, diaré og frykt for avføringsinkontinens.

Nyttig å vite om menstruasjonen

  • Den kan bli uregelmessig. Hvorfor kvinner med ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom kan få uregelmessig menstruasjon, er usikkert, men ekspertene mener at betennelser og problemer knyttet til ernæringen kan spille inn.
  • Menstruasjonssyklusen kan påvirke symptomene dine. Svingninger i hormonnivået under menstruasjonen kan også påvirke mage-tarm-symptomene ved inflammatorisk tarmsykdom. Noen føler seg gjerne dårligere eller opplever at symptomene forverres rett før og etter menstruasjonen.  Man kan følge med på eventuelle endringer i symptomene fra måned til måned, slik at man ikke feiltolker hormonrelaterte endringer som en forverring av den underliggende sykdommen.
  • Hormonell prevensjon kan virke lindrende. Hormonell prevensjon kan lindre økte symptomer før og etter menstruasjonen. Spør legen din om prevensjonsmidler eller andre medikamenter kan være til hjelp for deg.

Nyttig å vite om prevensjon

  • Hva slags prevensjon kan man bruke? Prevensjonen bør være tilpasset nettopp den enkelte kvinne, da man bør unngå å bli gravid i perioder der sykdommen er aktiv. Spør legen din om prevensjonsmidler eller andre medikamenter kan være til hjelp for deg. 

Planer om familieforøkning?

  • Gjør sykdommen det vanskeligere å bli gravid? Kvinner med ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom har generelt ikke mindre sjanse for å bli gravide enn andre kvinner. Når sykdommen er aktiv, er det imidlertid noen som opplever at det er vanskeligere å bli gravid på grunn av feilernæring, kirurgi, vekttap eller fistler.
  • Hva bør jeg tenke på hvis jeg ønsker å bli gravid? Da bør du ta en prat med legen din. Hvis det er mulig, bør du få sykdommen under kontroll før du prøver å bli gravid, så øker også sjansene for at det lykkes.

 

Referanser
  1. Rosenblatt E, Kane S. Sex-Specific Issues in Inflammatory Bowel Disease. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015; 11: 592-601